Doctor's Academy CRI: Onze webinars voor en door artsen in de gezondheidszorg

09 January 2025
Van Preventie tot Zorg: Bevolkingsonderzoek en Behandeling van Darmkanker anno 2025

 

Klik hier voor de replay van de navorming "Van Preventie tot Zorg: Bevolkingsonderzoek en Behandeling van Darmkanker anno 2025".

 

Accreditatie: 2 CPE punten in de categorie ethiek en economie op datum van 9 januari 2025.
De accreditatiepunten zijn beschikbaar tot 9 juli 2025.

Van Preventie tot Zorg: Bevolkingsonderzoek en Behandeling van Darmkanker anno 2025

Met ongeveer vijf overlijdens per dag in Vlaanderen aan darmkanker is en blijft darmkanker een belangrijk probleem in onze maatschappij. In deze sessie geeft Sarah Hoeck een overzicht van het Bevolkingsonderzoek naar Dikkedarmkanker. Ze bespreekt de rol van de huisarts, de jaarlijkse rapporten en de meest recente cijfers (screeningsjaar 2023), met aandacht voor de impact op stadia van diagnose. Daarnaast belicht ze knelpunten zoals niet-deelname en het uitblijven van een colonscopie na een positieve screening. Vervolgens zal Prof. dr. Eric Van Cutsem een toelichting geven op de huidige behandelingsstrategieën van coloncarcinoom.

Keynote speaker Sarah Hoeck (PhD)

Sarah Hoeck (PhD) is de programma-manager van het Vlaams Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker, bij het Centrum voor Kankeropsporing (CvKO). Zij is verantwoordelijk voor de monitoring, evaluatie en de wetenschappelijke output van het bevolkingsonderzoek. Ze is ook betrokken bij diverse Europese werkgroepen omtrent dikkedarmkankerscreening. Daarnaast is ze als postdoc ook verbonden aan de vakgroep FAMPOP (Family Medicine and Population Health) in de Faculteit Geneeskunde en Gezondheids-wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen.

Keynote speaker Prof. Dr. Eric Van Cutsem

Prof. dr. Eric Van Cutsem is gastro-enteroloog en digestief oncoloog werkzaam aan het UZ Leuven, en is reeds jarenlang actief op het gebied van darmkanker. Hij is emeritus hoogleraar en voormalig diensthoofd Digestieve Oncologie aan de KU Leuven en UZ Gasthuisberg. Hij is wereldwijd expert in gastro-intestinale oncologie. Met meer dan 740 PubMed-publicaties en meer dan 120.000 citaties behoort hij tot de top 1% meest geciteerde onderzoekers in klinische geneeskunde.